Wykonanie
Sobota, czyli tradycyjnie, dzień pod znakiem kuchennych eksperymentów. Dzisiejszy z łatwością
mogę opisać w
trzech słowach: raj na ziemi. Zdecydowanie nie jest to opinia obiektywna, ponieważ wszystko, co zawiera w składzie
masło orzechowe, opisuję tymi słowami, ale to naprawdę jedyne adekwatne określenie. Zresztą, przekonajcie się sami.
Jako osoba wprost uwielbiająca
masło orzechowe, przemycam je do moich posiłków przy każdej możliwej okazji. Oczywiście najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką wprost ze słoika- co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, jednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim.Dzisiaj są to pyszne, chrupiące i bardzo
orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z
masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się zjedzenie masy przed uformowaniem
ciasteczek- uważajcie, bo to naprawdę nie lada wyzwanie, żeby się powstrzymać.
Takie
ciasteczka to wprost idealna przekąska. Źródło zdrowych tłuszczy, węglowodanów złożonych i błonnika- stopniowo uwalniają energię i dają uczucie sytości przez długi czas. To również kolejna alternatywa, dla pseudo zdrowych
słodyczy masowej produkcji. Po raz setny powtórzę: nie
dajcie się sklepowej tandecie i wybierajcie świadomie. W końcu jesteś tym, co jesz!Z podanej ilości składników otrzymacie 12
ciasteczek. Jedno to około 108kcal w tym 4g
białka, 5g tłuszczy, 12g węglowodanów i 1,5g błonnika .
SKŁADNIKI:150g zmielonych
płatków owsianych lub
mąki owsianej100g
masła orzechowego- najlepiej domowego (PRZEPIS)30g
miodu lub
syropu z agawy1/2 szklanki
napoju sojowego bez
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE:Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszaćCiasto wstawić na 15 minut do lodówkiZe schłodzonego ciasta formować
ciasteczka i układać na blasze z papierem do pieczeniaPiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog