Wykonanie
Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka
wody z
cytryną i porcja
lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co?Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i
kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni.

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:4 średniej wielkości
marchewki2 średniej wielkości
pietruszkimały
seler50g
kaszy jaglanejnatka pietruszkiświeża
bazyliaPRZYGOTOWANIE:Wsypać do garnka
kaszę, zalać dużą ilością
wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minutDo gotującej się
kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz
natkę pietruszkiCałość gotować jeszcze około 15 minut- warzywa nie muszą być całkowicie ugotowaneZależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę
wody, a następnie zblendować warzywa wraz z
kaszą na gładki krem i gotoweUdekorować świeżą
bazyliąJeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie sprawdza się również jeżeli nasza lodówka świeci pustkami i nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Po pierwszym wypróbowaniu z pewnością jeszcze nie raz okaże się przydatny.
