Wykonanie

Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że
mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.Pierogi z
ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej
porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż
mówi przepis.Składniki (na ok. 50 pierogów):Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z
kapustą i
grzybamiNa farsz:800 g
ziemniaków2
cebule1 łyżka
olejusól,
pieprz, sproszkowana słodka i
ostra paprykaopcjonalnie:
masło lub
śmietanaPrzygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree).
Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce
oleju aż się zeszkli . Dodajemy ją do
ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.Farsz doprawiamy
solą,
pieprzem i
paprykami. Farsz powinien
mieć dosyć wyrazisty, ostry smak . Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę
masła lub
śmietany.Ciasto przygotowujemy według tego przepisu . Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy.Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później.
