ßßß Cookit - przepis na Pierogi z ziemniakami

Pierogi z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Pierogi te są ciekawą alternatywą dla innych bezmięsnych wersji tego dania. Wiele osób pomyśli pewnie, że mowa tu o pierogach ruskich. Nic bardziej mylnego. Nie mają z nimi nic wspólnego.
Pierogi z ziemniakami smakują wyśmienicie nie tylko o tej porze roku. Ale musicie uważać - farsz jeszcze przed upchnięciem go w pierogach dziwnym trafem znika sam. Czyżby to sprawka małych podjadaczy? :) Dlatego lepiej przygotujcie więcej farszu niż mówi przepis.
Składniki (na ok. 50 pierogów):
Na ciasto - jak w przepisie na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
Na farsz:
800 g ziemniaków
2 cebule
1 łyżka oleju
sól, pieprz, sproszkowana słodka i ostra papryka
opcjonalnie: masło lub śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach 40-60 min (zależy od wielkości), studzimy i ugniatamy (jak na puree). Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju aż się zeszkli . Dodajemy ją do ziemniaków wraz z tłuszczem i wszystko mieszamy.
Farsz doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Farsz powinien mieć dosyć wyrazisty, ostry smak . Mieszamy wszystko jeszcze raz. Gdyby farsz nie chciał się odpowiednio połączyć, możemy dodać odrobinę masła lub śmietany.
Ciasto przygotowujemy według tego przepisu . Wałkujemy na grubość 1 mm, nakładamy kulkę farszu i sklejamy.
Pierogi gotujemy 2 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Możemy je także zamrozić w formie surowej i ugotować później.
Źródło:http://zakrecony-widelec.blogspot.com/2014/12/pierogi-z-ziemniakami.html