Wykonanie
Tym razem coś bardzo prostego i baaaaaaardzo poznańskiego. Chyba nie ma dania, które kojarzyłoby się bardziej z Wielkopolską niż właśnie pyry z gzikiem. Pomimo, że to danie jest tak łatwe do zrobienia i tak znane właśnie w tym regionie, spotkałam się z tym, że w innych miejscach naszego
kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc Warszawo,
Krakowie, Bydgoszczo, Szczecinie, Gdańsku... ten przepis jest właśnie dla Was! :)Składniki (3 porcje):1 kg
ziemniaków250 g
twarogu100 ml
jogurtu naturalnego lub
śmietany 12%pół średniej
cebuliświeży
szczypioreksól i
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki musimy porządnie wyszorować pod bieżącą
wodą, a następnie umieścić w garnku i zalać ciepłą
wodą. Gotujemy je w łupinkach 40-50 minut w zależności od wielkości, aż będą miękkie (sprawdzamy przy pomocy widelca lub noża).W międzyczasie przygotowujemy gzik.
Twaróg i
jogurt lub
śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną
cebulę i pocięty
szczypiorek. Doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy.Gorące
ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego
ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym
szczypiorkiem.