ßßß
Tym razem coś bardzo prostego i baaaaaaardzo poznańskiego. Chyba nie ma dania, które kojarzyłoby się bardziej z Wielkopolską niż właśnie pyry z gzikiem. Pomimo, że to danie jest tak łatwe do zrobienia i tak znane właśnie w tym regionie, spotkałam się z tym, że w innych miejscach naszego kraju wiele osób nie wie jak je przygotować. A więc Warszawo, Krakowie, Bydgoszczo, Szczecinie, Gdańsku... ten przepis jest właśnie dla Was! :)Składniki (3 porcje):1 kg ziemniaków250 g twarogu100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 12%pół średniej cebuliświeży szczypioreksól i pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki musimy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku i zalać ciepłą wodą. Gotujemy je w łupinkach 40-50 minut w zależności od wielkości, aż będą miękkie (sprawdzamy przy pomocy widelca lub noża).W międzyczasie przygotowujemy gzik. Twaróg i jogurt lub śmietanę przekładamy do miseczki. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i pocięty szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.Gorące ziemniaki przekładamy na talerz nie obierając i przekrawamy na 2/3 grubości na 4 cząstki . W środek każdego przeciętego ziemniaka wkładamy ok. 2 łyżek gziku i posypujemy pociętym szczypiorkiem.