ßßß Cookit - przepis na wegańskie ciasto bananowe

wegańskie ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Miękkie, wilgotne ciasto bez jajek, masła? Tak, oto ono. Wyglądem przypomina znaną mi z dzieciństwa babkę piaskową, jednak smakuje troszkę inaczej ze względu na zawartość bananów czy orzechów. Pyszny wegański deser, do którego znakomicie pasuje masło orzechowe lub bananowe. Spróbujcie! Przepis pochodzi stąd .
Składniki na keksówkę:
1 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego mleka owsianego)
2 dojrzałe banany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
można dodać orzechy lub ulubione suszone owoce
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. W mniejszej miseczce mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z ciastem. Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut.
Źródło:http://fitcuisine.blogspot.com/2014/05/weganskie-ciasto-bananowe.html