Wykonanie

Miękkie, wilgotne ciasto bez
jajek, masła? Tak, oto ono. Wyglądem przypomina znaną mi z dzieciństwa babkę piaskową, jednak smakuje troszkę inaczej ze względu na zawartość
bananów czy
orzechów. Pyszny wegański deser, do którego znakomicie pasuje
masło orzechowe lub
bananowe. Spróbujcie! Przepis pochodzi stąd .Składniki na keksówkę:1 1/2 szklanki
mąki1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki
mleka roślinnego (ja użyłam własnoręcznie robionego
mleka owsianego)2 dojrzałe
banany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solimożna dodać
orzechy lub ulubione
suszone owocePrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. W mniejszej miseczce mieszam
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól, a w większej
olej oraz
cukier.
Banany dokładnie rozgniatam widelcem na gładką masę, następnie dodaję je do płynnych składników razem z
mlekiem i dokładnie mieszam trzepaczką. Łączę składniki suche z mokrymi i mieszam delikatnie łyżką, dopóki się nie połączą. Jeżeli piekę ciasto w wersji bogatszej, na sam koniec dodaję dodatki i delikatnie łączę je z
ciastem. Ciasto przekładam do foremki i piekę około 45-50 minut.
