Wykonanie
(5 porcji)0,5 l
wody1
galaretka cytrynowa1
biała czekolada0,25 l
śmietany 30%0,25 dag
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru1
mango1
granatlistek
mięty do dekoracjiDeser przygotowujemy w pucharkach.
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie (0,5 l) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie
galaretkę wlewamy do pucharków.
Białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli
wodnej, ale nie możemy dopuścić do zagotowania. Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy
serek mascarpone. Kiedy masa będzie gotowa, odstawiamy do przestygnięcia. w tym czasie ubijamy na sztywno
śmietanę z dodatkiem
cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy wcześniej przygotowana masę
serowo-
czekoladową. Odstawiamy w chłodne miejsce.Kiedy
galaretka w pucharkach już stężeje, dodajemy masę
serowo-
czekoladową i pozostawiamy w lodówce na ok 2 godz.
Mango myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy. Przygotowany mus przekładamy do pucharków.Całość posypujemy pestkami
granatu i dekorujemy listkiem świeżej
mięty.

