Wykonanie

Z założenia pesto jest drogie i przekracza nasz budżet, jednakże wystarczy kilka małych modyfikacji, by to zmienić :) Posadzona onegdaj w doniczce na kuchennym parapecie
bazylia zamiast kupnej, uprażone
pestki słonecznika w miejsce piekielnie
drogich orzechów pini, zamiast
parmezanu o połowę tańszy tarty, twardy
ser,
oliwę z oliwek zastąpimy zaś
olejem słonecznikowym.Składniki:- garść liści
bazylii- 100 g
rukoli- 50 g prażonych
ziaren słonecznika- 40 g twardego, tartego
sera- 2 ząbki
czosnku- 100 ml
oleju słonecznikowego-
sól,
pieprz
Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu któregoś z oryginalnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by ich użyć ;) Samo przygotowanie naszego pesto jest przeraźliwie proste - po prostu blendujemy ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania zielonej papki, którą następnie doprawiamy do smaku i chowamy do lodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do
mięs i
serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim
chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z
makaronem, o tak:

A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie pesto? :)Smacznego!