Wykonanie

Mówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam -
por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3
pory (białe części)- 1 litr
bulionu warzywnego- 100 g
masła- 2 łyżki
mąki- 1 łyżka
śmietany-
sól,
pieprz-
chleb do zrobienia grzanek- twardy
starty ser do posypania

Przygotowania zaczynamy od
bulionu - jeśli robimy go z warzyw, musi być gotowy wcześniej, w
sumie jeśli z kostki to też - w czasie dodawania składników musi być on gorący i - co najważniejsze - czysty. Gdy
bulion się robi, my zabieramy się za krojenie
pora - najlepiej każdego przekroić na pół i połówki jeszcze raz na pół, a
potem kroić w plasterki - wyjdą nam takie optymalnie małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy nieco ponad połowę (ok. 60 gram)
masła, na to wrzucamy naszego
pora, dodajemy szczyptę
soli i smażymy do zeszklenia.

Gdy już się zeszkli, dodajemy ostrożnie
mąkę i smażymy jeszcze z minutkę, po czym wyłączamy gaz. W tym czasie nasz
bulion powinien być już gorący. Wrzucamy do niego zawartość patelni i doprawiamy dość obficie
pieprzem.

Teraz mamy trochę czasu,
pora więc zrobić grzanki.
Chleb może być jaki kto lubi, ja użyłam dwóch kromek takiego najzwyklejszego jaki miałam w domu, Wy możecie szaleć z dowolnym :) Kroimy go w kostkę, następnie na tej samej patelni na której smażyliśmy
pora rozpuszczamy resztę
masła i wrzucamy nań nasze przyszłe grzaneczki. Przejdą one wtedy zarówno smakiem
masła, jak i podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia.

Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a
por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę
śmietany, dolewamy do niej odrobinę
wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy i mieszamy.

Podajemy z grzankami, całość posypujemy
serem.Smacznego!