Wykonanie

Kiedy zaczyna się sezon na
szparagi staram się je jeść przynajmniej kilka
razy w tygodniu. Wiem, że szybko się skończą, więc staram się ten czas wykorzystać najlepiej jak się da. I
powiem szczerze, iż bardzo mi odpowiada, że moja Rodzina nie przepada za tym zielonym warzywem, bo całe pęczki są tylko dla mnie :)Z reguły wybieram
szparagi zielone. Nie wymagają obierania, wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, bardzo szybko się je przygotowuje no i zdecydowanie są lepsze w smaku. Przynajmniej dla mnie. Dzisiaj proponujemy zupę krem właśnie z
zielonych szparagów. Jest obłędna. Robi się ją błyskawicznie, nie potrzebne są żadne specjalne składniki czy dodatki. Wszystko znajdziecie na bazarku lub w supermarkecie (choć mniej chętnie). Zatem do dzieła, bo naprawdę warto :)Potrzebujesz:pęczek
zielonych szparagów,1 szklanka świeżego
groszku zielonego,1 litr + 1 szklanka gorącego
wywaru warzywnego,2
młode cebule,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
masła,sok wyciśnięty z połowy
cytryny,szczypta
gałki muszkatołowej,
płatki migdałowe do dekoracji,
pieprz,
sól do smakuWykonanie:Oczyść
szparagi usuwając ich końcówki (najlepiej zgiąć
szparaga - złamie się w najwłaściwszym miejscu). Odkrój główki
szparagów i odłóż je na bok. Pokrój drobno
cebulkę,
czosnek przepuść przez praskę. W garnczku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę
masła, wrzuć
cebulkę i po chwili
czosnek. Duś całość przez chwilę uważając żeby całość się nie zrumieniła. Dodaj pokrojone
szparagi i
groszek. Duś przez kolejne kilka minut. Dodaj gorący
wywar i gotuj całość przez 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj
sól,
pieprz i
sok z cytryny i zmiksuj zupę za pomocą blendera.Na małej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę
masła i podsmaż przez 2 – 3 minuty odłożone główki
szparagów.Na talerz wlej zmiksowaną zupę, na wierzchu ułóż przesmażone główki
szparagów i posyp
płatkami migdałowymi.




Smacznego!