Wykonanie

Mamy dla Was propozycję na przepyszny deser
truskawkowy. Jest delikatny, pyszny i obłędnie pachnie
truskawkami. Żeby zmniejszyć nakład pracy użyłyśmy gotowego
biszkoptu, jednak jak zawsze zachęcamy do samodzielnego przygotowania
spodu bo jest i smaczniejszy i zdrowszy.Nam tym razem zależało na czasie, stąd ten gotowiec. Nie zmienia to jednak faktu, że deser i tak był fantastyczny i gdyby nie strach o nasze biodra, zjadłybyśmy go do ostatniego okruszka :)Potrzebujesz:gotowy spód
biszkoptowy 22-24 cm średnicy (oczywiście jeśli masz czas i ochotę zachęcamy do przygotowania
biszkoptu samodzielnie)tortownica lub blacha do tarty o średnicy blatu
biszkoptowego450 g świeżych
truskawek,2 łyżki
soku z cytryny lub
limonki,8 łyżek
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,10 g
żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa),500 g
śmietany 36% (do ubijania)Opcjonalnie:
truskawki do dekoracji i
biała czekolada rozpuszczona w kąpieli
wodnejWykonanie:
Truskawki wsyp do garnka, przykryj i gotuj na większym ogniu około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Podgrzane
truskawki wylej na sito włożone do miseczki lub nowego garnuszka. Przetrzyj
owoce przez sito tak, aby pozostało na nim jak najmniej
truskawek. To co pozostanie wyrzuć. Przetarty mus zachowaj (powinno wyjść około 1 szklanki). Dodaj do niego
sok z cytryny, 5 łyżek
cukru pudru, ekstrakt wanilinowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę wsyp do niewielkiego garnuszka i zalej 4 łyżkami
wody. Pozostaw do namoczenia na 10 minut. Następnie chwilę ją podgrzewaj mieszając do całkowitego rozpuszczenia proszku. Pamiętaj, że
żelatyny nie wolno zagotować! Do rozpuszczonej
żelatyny dodaj 2 łyżki musu
truskawkowego i dokładnie rozprowadź. Następnie wymieszaną
żelatynę przelej do pozostałego musu, wymieszaj całość i odstaw. Jeśli mus jest bardzo ciepły, pozostaw całość do lekkiego przestudzenia.Ubij na sztywno schłodzoną
śmietanę, w połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki
cukru pudru.
Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodaj do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus
truskawkowy z
żelatyną (mus ma być płynny a nie zastygnięty) i całość delikatnie wymieszaj łyżką lub
łopatką.Do tortownicy lub blachy włóż gotowy blat
biszkoptowy, na to wyłóż delikatnie mus ze
śmietaną. Włóż do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Udekoruj świeżymi
truskawkami i
białą czekoladą.






Smacznego!*receptura na mus pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com