ßßß Cookit - przepis na Mus truskawkowy:

Mus truskawkowy:

nazwa

Wykonanie

Mamy dla Was propozycję na przepyszny deser truskawkowy. Jest delikatny, pyszny i obłędnie pachnie truskawkami. Żeby zmniejszyć nakład pracy użyłyśmy gotowego biszkoptu, jednak jak zawsze zachęcamy do samodzielnego przygotowania spodu bo jest i smaczniejszy i zdrowszy.
Nam tym razem zależało na czasie, stąd ten gotowiec. Nie zmienia to jednak faktu, że deser i tak był fantastyczny i gdyby nie strach o nasze biodra, zjadłybyśmy go do ostatniego okruszka :)
Potrzebujesz:
gotowy spód biszkoptowy 22-24 cm średnicy (oczywiście jeśli masz czas i ochotę zachęcamy do przygotowania biszkoptu samodzielnie)
tortownica lub blacha do tarty o średnicy blatu biszkoptowego
450 g świeżych truskawek,
2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
8 łyżek cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa),
500 g śmietany 36% (do ubijania)
Opcjonalnie:
truskawki do dekoracji i biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Truskawki wsyp do garnka, przykryj i gotuj na większym ogniu około 3 minut od czasu do czasu mieszając. Podgrzane truskawki wylej na sito włożone do miseczki lub nowego garnuszka. Przetrzyj owoce przez sito tak, aby pozostało na nim jak najmniej truskawek. To co pozostanie wyrzuć. Przetarty mus zachowaj (powinno wyjść około 1 szklanki). Dodaj do niego sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru, ekstrakt wanilinowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę wsyp do niewielkiego garnuszka i zalej 4 łyżkami wody. Pozostaw do namoczenia na 10 minut. Następnie chwilę ją podgrzewaj mieszając do całkowitego rozpuszczenia proszku. Pamiętaj, że żelatyny nie wolno zagotować! Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie rozprowadź. Następnie wymieszaną żelatynę przelej do pozostałego musu, wymieszaj całość i odstaw. Jeśli mus jest bardzo ciepły, pozostaw całość do lekkiego przestudzenia.
Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, w połowie ubijania zacznij dodawać stopniowo pozostałe 3 łyżki cukru pudru. Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodaj do niej, najlepiej w dwóch partiach, ostudzony mus truskawkowy z żelatyną (mus ma być płynny a nie zastygnięty) i całość delikatnie wymieszaj łyżką lub łopatką.
Do tortownicy lub blachy włóż gotowy blat biszkoptowy, na to wyłóż delikatnie mus ze śmietaną. Włóż do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Udekoruj świeżymi truskawkami i białą czekoladą.
Smacznego!
*receptura na mus pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/06/biszkopt-z-musem-truskawkowym-bez.html