Wykonanie
SkładnikiMini charlotte, 8 porcji:450 g mrożonych lub świeżych
truskawek3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny10 g
żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)400 - 500 ml
śmietany 36% (do ubijania) + 5 łyżek
cukru pudru200 g podłużnych
biszkoptów jak do tiramisuświeże
truskawki do dekoracjiPotrzebne będzie: 8 ramekinów o średnicy 7 cm mierzonych po dnie, lub innych naczynek o podobnym kształciePrzygotowanie
Truskawki rozmrozić, np. w lodówce lub w temperaturze pokojowej lub - najszybciej - wsypać zamrożone
truskawki do garnka, przykryć i podgrzewać na większym ogniu przez około 5 minut, co jakiś czas potrząsnąć garnkiem. Odstawić z ognia i pod przykryciem całkowicie rozmrozić. Zmiksować blenderem na purée a następnie przetrzeć łyżką na sitku do czystego garnka. Pozostałe na sitku drobinki (około 1-2 łyżek), wyrzucić. Do musu dodać
cukier puder i wymieszać. Całkowicie ostudzić jeśli mus jest ciepły.W międzyczasie przygotować
biszkopty - przekroić je (najlepiej nożem z piłką) w poprzek na 2 połówki, następnie każdą wzdłuż na 2 części, jedną nieco grubszą od drugiej (grubsza część to ta oprószona
cukrem). Te właśnie części ułożyć w naczynkach pionowo przy ścianach.
Żelatynę wsypać do rondelka (może być ten po truskawkach) i dodać do niej
sok z cytryny oraz 4 łyżki musu
truskawkowego, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż
żelatyna całkowicie się rozpuści. Dodać do niej 2 kolejne łyżki musu i po wymieszaniu przelać do reszty musu, wymieszać. Ostudzić jeśli się ocieplił.Ubić na sztywno schłodzoną
śmietanę (np. w metalowej misce schłodzonej w zamrażarce) razem z
cukrem pudrem.
Śmietana na koniec ma być bardzo gęsta i sztywna. Dodać do niej, najlepiej w 3 partiach, zimny mus
truskawkowy z
żelatyną (ma być płynny), za każdym razem delikatnie mieszając łyżką lub krótko miksując na minimalnym obrotach miksera.Powstały krem wyłożyć do ramekinów w środek
biszkoptów. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem obkroić nożem brzegi deseru i wyłożyć na talerze, udekorować plasterkami
truskawek.