ßßß
Kolejny przepis po „Murzynku” z serii oldschoolowych. Ten blok to smak dzieciństwa chyba wszystkich dzieciaków z mojego pokolenia (nie wypominając nikomu wieku ;) ). Niektórzy nazywają to czekoladą, u mnie w domu zawsze był to blok.Jest słodki, pachnący mlekiem w proszku i kakao i naprawdę trudno mu się oprzeć. Za każdym razem kiedy częstuję tym blokiem znajomych czy przyjaciół, wywołuje on szeroki i błogi uśmiech na twarzy…Potrzebujesz:1 masło,2 szklanki cukru (daję mniej),0,5 szklanki wody,6 łyżek gorzkiego kakao,2 łyżeczki pasty waniliowej,1 opakowanie pełnotłustego mleka w proszku,100 g dowolnych orzechów (dałam włoskie),200 g ciasteczek typu Petit Beurre (niezbyt dokładnie pokruszone),2 okrągłe wafle (niezbyt dokładnie pokruszone)Wykonanie:Masło, cukier, wodę, kakao i pastę waniliową włóż do dużego garnka i zagotuj, od czasu do czasu mieszając (najlepiej rózgą).Kiedy masa zacznie się gotować zdejmij ją z gazu (lub płyty) i do gorącej wsyp mleko w proszku, orzechy, ciasteczka i wafle. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub łopatką. Masę przełóż do dwóch foremek (około 24 cm) silikonowych lub metalowych wyłożonych folia spożywczą. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!