Wykonanie

Kolejny przepis po „Murzynku” z
serii oldschoolowych. Ten blok to smak dzieciństwa chyba wszystkich dzieciaków z mojego pokolenia (nie wypominając nikomu wieku ;) ). Niektórzy nazywają to
czekoladą, u mnie w domu zawsze był to blok.Jest słodki, pachnący
mlekiem w proszku i
kakao i naprawdę trudno mu się oprzeć. Za każdym razem kiedy częstuję tym blokiem znajomych czy przyjaciół, wywołuje on szeroki i błogi uśmiech na twarzy…Potrzebujesz:1
masło,2 szklanki
cukru (
daję mniej),0,5 szklanki
wody,6 łyżek gorzkiego
kakao,2 łyżeczki pasty waniliowej,1 opakowanie pełnotłustego
mleka w proszku,100 g dowolnych
orzechów (dałam włoskie),200 g
ciasteczek typu
Petit Beurre (niezbyt dokładnie pokruszone),2 okrągłe
wafle (niezbyt dokładnie pokruszone)Wykonanie:
Masło,
cukier,
wodę,
kakao i pastę
waniliową włóż do dużego garnka i zagotuj, od czasu do czasu mieszając (najlepiej rózgą).Kiedy masa zacznie się gotować zdejmij ją z gazu (lub płyty) i do gorącej wsyp
mleko w proszku,
orzechy,
ciasteczka i
wafle. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub
łopatką. Masę przełóż do dwóch foremek (około 24 cm) silikonowych lub metalowych wyłożonych folia spożywczą. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.




Smacznego!