Wykonanie
Bardzo lubię kuchnię japońską, jest dla mnie nieocenionym źródłem wielu bezglutenowych inspiracji. Najczęściej przygotowywanym przeze mnie japońskim daniem jest oczywiście sushi. Uwielbiam eksperymentować i używam różnych, niekoniecznie japońskich dodatków. Np. kiedyś wymyśliłam, że zamiast
ogórka czy
awokado lepszy będzie świeży zielony
melon. Wszystkim tak bardzo zasmakowała ta wersja, że stała się naszym absolutnym nr 1. Chociaż mam książki z setkami przepisów na sushi, na razie domownicy nie zgadzają się na większe eksperymenty - nasze sushi musi być obowiązkowo z dodatkiem
melona. Jeśli jeszcze takiego nie jedliście musicie koniecznie spróbować!
Jeżeli nie przepadacie za smakiem wodorostów
nori, mamy też wersję nigiri, którą samodzielnie przygotowała moja 5-letnia córeczka :)
Składniki:
ryż do sushi 1 szklanka
woda 1,5 szklanki
ocet ryżowy lub
jabłkowy 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 1,5 łyżkizielony podłużny
melon 1 plaster
łosoś (może być wędzony)około 100g
ser śmietankowy w plastrach np.
paprykowy kilka plasterków(dla uczulonych na
mleko zamiast
sera użyć
tofu,najlepsze marynowane lub wędzone)wasabi do smakuwodorosty
nori około 6 arkuszyPrzygotowanie:Jak ugotować
ryż na sushi?
Ryż moczymy przez około 30 min, płuczemy kilkakrotnie i odsączamy na sitku.Wsypujemy
ryż do garnka, zalewamy w
wodą, a garnek przykrywamy. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy 15 min. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i czekamy 15 min.Rozpuszczamy w occie
ryżowym sól i
cukier (można dodać łyżkę
wody i lekko podgrzać). Otrzymujemy zaprawę do
ryżu nazywaną awase-zu.Po ugotowaniu
ryż przekładamy do miski, skrapiamy zaprawą
octową i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Aby przyspieszyć stygnięcie można wachlować
ryż, wkładanie go do lodówki jest niezgodne ze sztuką ;)
Ryż musi ostygnąć, zawijanie w wodorosty ciepłego
ryżu spowoduje, że będą gumowate. Aby
ryż nie wysychał, miskę przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką.
Melona obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy wzdłuż na paski o przekroju 1x1cm.Na bambusowej macie układamy arkusz wodorostów
nori błyszczącą stroną do
spodu. Nakładamy warstwę
ryżu na 2/3 powierzchni, zostawiając pasek z jednego
boku pusty.
Ryż wyrównujemy (najlepiej lekko uklepać) układamy na środku pasek
melona,
łososia i pasek
sera (lub
tofu). Dodajemy wasabi (dzieci wolą bez ;).
Rolkę zwijamy dosyć ciasno, rozpoczynając od
boku wypełnionego
ryżem, w kierunku
boku pustego. Kroimy na plastry około 1,5 - 2 cm.Podajemy z
sosem sojowym - my używamy bezglutenowego np. Tamari Bio.