Wykonanie
Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny
razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki
mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam i poppingu z
amarantusa. "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje świeżość.

Składniki:Koncentrat
mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 gkarob mielony 2 łyżeczkipopping (ekspandowane nasiona) z
amarantusa 1 szklanka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant 7 g
olej (użyłam rzepakowy)3 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (
sojowe,
ryżowe lub inne)1 szklankaPrzygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać
wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C),
mleko (też lekko ciepłe) i
olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej
mąką (kukurydzianą,
ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną
wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.Przed włożeniem
chleba do piekarnika posmarować wierzch "
kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki
skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki
wody, z dodatkiem łyżeczki
oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i
triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym,
potem na drugim
boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.