Wykonanie

Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex)500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka
cukier (najlepiej brązowy)1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
woda około 2 szklanki
żelatyna 1 łyżeczka
kabanosy bezglutenowe 1 paczka
pomidorki koktajlowe (cherry)kilkanaście sztuk
natka pietruszki,
oregano,
tymianek wg uznaniaPrzygotowanie:Łyżeczkę
żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej
wody i pozostawić na około 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (około 30 sekund na niskiej mocy) lub wstawiając szklankę do garnka z gorącą
wodą. Po rozpuszczeniu powinna
mieć postać gęstego, kleistego płynu. Odstawić do ostygnięcia.Płaskie formy natłuścić
olejem i oprószyć
mąką.Do miski wsypać
mąkę,
cukier,
drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłej
wody (około 35 stopni C). Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać
wody.Do wyrobionego ciasta dodać rozpuszczoną
żelatynę (powinna być jeszcze lekko ciepła), dokładnie wymieszać. Dodać posiekane świeże
zioła (ewentualnie suszone).Wymieszać, przełożyć do płaskich foremek. Warstwa ciasta powinna
mieć grubość 1,5 - 2 cm.Na wierzchu ułożyć
kabanosy i ćwiartki
pomidorków koktajlowych. Posypać np.
oregano.

Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20-30 minut, do lekkiego przyrumienienia.Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz w tym
poście .
