Wykonanie

Świąteczne przygotowania dobiegają końca. Cały dom błyszczy i pachnie świeżością. Ukryte na ganeczku ciasta kuszą. Poczekamy jeszcze dzień, może wytrzymamy...Wśród wypieków pojawiło się w tym roku kilka nowości. Jedną jest wspaniały piernik, pełen
bakalii, przełożony powidłami i oblany
gorzką czekoladą.
Jadłam go wcześniej tylko raz. Od razu wiedziałam, że muszę o nim napisać. Przepis pochodzi od kolegi, który mnie nim poczęstował.Piernik(przepis na 2 keksówki)

20 dkg
cukru15 dkg
margaryny6
żółtek75 dkg
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
kakaoprzyprawa do piernikaszklanka
ciemnego piwa35 dkg
miodu2-3 szklanki
bakaliipowidła do przełożenia200g
gorzkiej czekoladyMasło,
cukier,
miód i
żółtka jaj utrzeć na puch. Dodać
mąkę,
sodę i
kakao. Ponownie utrzeć. Na koniec ciasto wymieszać z
bakaliami i pianą z
białek. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.Jeszcze ciepły piernik przekroić w połowie i przełożyć powidłami. Całość obleć polewą z
gorzkiej czekolady, (roztopionej w kąpieli
wodnej).

Mój piernik ozdobiłam dodatkowo lukrowymi
cukierkami, które przygotowałam samodzielnie;). Jak Wam się podoba?

Smacznego:)!