Wykonanie


Wiadomo, że ile domów - tyle przepisów na pierogi ruskie. A raczej - ile gospodyń! :) Niby przepisy są podobne, niby zawierają dokładnie te same składniki, a jednak poszczególne "pierożane warianty" smakują naprawdę inaczej...Nie wierzę w żadne mityczne 'dodawanie serca' do przygotowywanych potraw, ale byłabym skłonna uwierzyć, że w przypadku pierogów może w tym tkwić jakiś sekret...


Przepis mojej Mamy na ciasto polega w głównej mierze na tym samym, co setki innych. Na połączeniu kilograma
mąki,
wody, kilku łyżek
oleju i
soli...Farsz robiony jest zawsze na oko. Nie dałabym sobie niczego uciąć, ale byłabym skłonna stwierdzić, że do przyrządzenia 90 sztuk pierogów potrzeba:ok. 2 kg
ziemniaków2 drobno posiekanych
cebul i przysmażonych na złoto2 kostek półtłustego
twarogu

Lubię chyba każdy rodzaj pierogów. Nie stronię od tych
owocowych, zjem te z
soczewicą, z
mięsem, nawet te
dziwne zwane "meksykańskimi"... ale jednak ruskie są w moim prywatnym rankingu na miejscu numer jeden:)Coś mi się jednak wydaje, że pierogi z
soczewicą będą kolejnym strzałem...
Soczewicę można kupić w sklepie drPelc klikając w ten link, znajdziecie się właśnie na stronie delikatesów. Wybór produktów jest spory!Trzymajcie się! Smacznej i
słonecznej niedzieli...