Wykonanie
Wyśmienite połączenie zapiekanych, małych
ziemniaków z
twarogiem , kwaśną
śmietaną,
boczkiem i
cebulą. Danie jest sycące chociaż do najlżejszych nie należy.
Ziemniaki podawać najlepiej z lekką
sałatką z ulubionych warzyw, świeżych lub konserwowych.


Składniki: 1 kg małych
ziemniaków2 duże
cebule500g
boczku parzonego250g.
twarogu półtłustego4 łyżki kwaśniej
śmietany 18%sólświeżo mielony
kolorowy pieprz Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszorować ( większe można przekroić na pół) , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić osuszyć.
Boczek i obrane
cebule pokroić w kostkę.Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć
boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać
cebulę, smażyć przez chwilę do jej zeszklenia.
Twaróg rozdrobnić.Ugotowane
ziemniaki wymieszać z
boczkiem,
twarogiem i
śmietaną.Doprawić świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem.Zapiekać 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. ( do całkowitej miękkości
ziemniaków)Podawać ze świeżymi lub konserwowymi warzywami.Do popicia z
maślanką ,
kefirem czy też z
zsiadłym mlekiem.


Smacznego