ßßß

Składniki: 1 kg małych ziemniaków2 duże cebule500g boczku parzonego250g. twarogu półtłustego4 łyżki kwaśniej śmietany 18%sólświeżo mielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować ( większe można przekroić na pół) , ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku, odcedzić osuszyć.Boczek i obrane cebule pokroić w kostkę.Rozgrzać suchą patelnie , przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę, smażyć przez chwilę do jej zeszklenia.Twaróg rozdrobnić.Ugotowane ziemniaki wymieszać z boczkiem, twarogiem i śmietaną.Doprawić świeżo mielonym, kolorowym pieprzem.Zapiekać 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. ( do całkowitej miękkości ziemniaków)Podawać ze świeżymi lub konserwowymi warzywami.Do popicia z maślanką , kefirem czy też z zsiadłym mlekiem.
Smacznego