Wykonanie
Biszkopt:4
jajka½ szklanki
mąki pszennej,½ szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku.W miseczce mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Formę o wymiarach 25x25 smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Zimny
biszkopt rozcinamy na dwie części.Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek,1/2 szklanki
cukru,1
budyń śmietankowy,0,5 szklanki
soku jabłkowegoJabłka obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach (wyciskamy 1/2
soku jabłkowego), dodajemy
cukier i smażymy na niewielkim ogniu. Do rozgotowanych
jabłek dodajemy
budyń rozpuszczony w
soku jabłkowym. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na jedną część
biszkoptu.Masa z bielucha:750 ml
śmietany 30%,3
fixy,ok 1/2 szklanki pudru (do smaku),3
serki homogenizowane "Bieluch",2 linijki
czekolady mlecznej.Ubijamy
śmietanę z
fixami i pudrem. Do gęstej
śmietany dodajemy
serki homogenizowane i ubijamy na puszystą masę. Połowę masy wykładamy na zimną masę
jabłkową, przykrywamy drugą częścią
biszkopta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę i posypujemy startą
czekoladą. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.