ßßß
- 1 kostka margaryny,- 1/2 szklanki mleka,- 1,5 szklanki cukru ,- 4 jajka,- 2 łyżki kakao,- 2-3 łyżki przyprawy do piernika,- 2 szklanki mąki ,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- orzechy włoskie (lub inne).Margarynę, mleko, kakao, przyprawę do piernika i cukier, włożyć do rondelka i gotować do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka. Ostudzić.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z ostudzoną masą. Białka oddzielić od żółtek, dodawać do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20X20cm wylać ciasto, posypać orzechami i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego, Kasia ;)