Wykonanie

Zamrażalnik to jeden z moich ulubionych wynalazków, dzięki niemu (i mojej mamie)
mogę mieć teraz
jagódki :)... i doprawiać jesień latem :).

Yyy.. a przepis będzie, jak sobie przypomnę, jak zrobiłam to cudo :).PRZEPIS JUŻ JEST!!! :)

Ingrediencje:UWAGA: PRZEPIS NA MAŁĄ FORMĘ (nie
mogę się tak obżerać, chociaż 3/4 i tak zjadła ANKA :D)
Owoce:500g szarej renetykilka kropel
cytryny5 „ździebełek”
tymianku (jak na zdjęciu)2 łyżki
jagód1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego na
białym rumie (opcjonalnie)Spód*:75g
mąki pszennej50g
mąki ryżowej30g
ksylitolu65g
masła1 malutkie
jajko lun 1/2 dużegoGóra (kruszonka):60g
mąki pszennej25g
mąki ryżowej50g
masła1 łyżka
mlekaCzary:
Jabłka obrać, pokroić na maleńkie kawałeczki albo zetrzeć na tarce. Skropić
cytryną, doprawić
cynamonem,
tymiankiem pociętym na maleńkie kawałeczki (polecam nożyczki :D!) i wrzucić do garnka. Zlać ekstraktem z
wanilii i podgrzewać na ogniu często mieszając aż do chwili, kiedy
jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odstawić do wystudzenia.Przygotować spód: zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po godzinie rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ciasto powinno
mieć powierzchnię formy do pieczenia). Odkleić wierzchni arkusz, wstawić ciasto do formy i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny.W międzyczasie przygotować kruszonkę: na patelni roztopić
masło, zmniejszyć ogień, wsypać obie
mąki i łyżkę
mleka. Wymieszać szybko do powstania grudek i zdjąć z ognia, żeby nie przypalić.Wyjąć ciasto z lodówki ułożyć na nim połowę
jagód, następnie
jabłka i resztę
jagód. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopnie przez ok 50 minut do chwili, kiedy kruszonka przybierze złoty kolor – uwaga, wszystko zależy od piekarnika – ciasto jest cienkie, więc polecam zajrzeć do niego już po 30 minutach!*Odzwyczaiłam się od nadmiernej słodkości - dla zdrowia - wiedziałam jednak, że podzielę się
ciastem, dlatego na wszelki wypadek, przed wyłożeniem
owoców na ciasto, posypałam ciasto łyżką
trzcinowego cukru, żeby dla kogoś innego nie okazało się mało słodkie.Inspiracja: Szarlotka prowansalska z Kwestii Smaku