ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z jagodami i rozmarynemCharlota con arándanos y romero

Szarlotka z jagodami i rozmarynemCharlota con arándanos y romero

nazwa

Wykonanie

Zamrażalnik to jeden z moich ulubionych wynalazków, dzięki niemu (i mojej mamie) mogę mieć teraz jagódki :)... i doprawiać jesień latem :).
Yyy.. a przepis będzie, jak sobie przypomnę, jak zrobiłam to cudo :).
PRZEPIS JUŻ JEST!!! :)
Ingrediencje:
UWAGA: PRZEPIS NA MAŁĄ FORMĘ (nie mogę się tak obżerać, chociaż 3/4 i tak zjadła ANKA :D)
Owoce:
500g szarej renety
kilka kropel cytryny
5 „ździebełek” tymianku (jak na zdjęciu)
2 łyżki jagód
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na białym rumie (opcjonalnie)
Spód*:
75g mąki pszennej
50g mąki ryżowej
30g ksylitolu
65g masła
1 malutkie jajko lun 1/2 dużego
Góra (kruszonka):
60g mąki pszennej
25g mąki ryżowej
50g masła
1 łyżka mleka
Czary:
Jabłka obrać, pokroić na maleńkie kawałeczki albo zetrzeć na tarce. Skropić cytryną, doprawić cynamonem, tymiankiem pociętym na maleńkie kawałeczki (polecam nożyczki :D!) i wrzucić do garnka. Zlać ekstraktem z wanilii i podgrzewać na ogniu często mieszając aż do chwili, kiedy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować spód: zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po godzinie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ciasto powinno mieć powierzchnię formy do pieczenia). Odkleić wierzchni arkusz, wstawić ciasto do formy i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: na patelni roztopić masło, zmniejszyć ogień, wsypać obie mąki i łyżkę mleka. Wymieszać szybko do powstania grudek i zdjąć z ognia, żeby nie przypalić.
Wyjąć ciasto z lodówki ułożyć na nim połowę jagód, następnie jabłka i resztę jagód. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 175 stopnie przez ok 50 minut do chwili, kiedy kruszonka przybierze złoty kolor – uwaga, wszystko zależy od piekarnika – ciasto jest cienkie, więc polecam zajrzeć do niego już po 30 minutach!
*Odzwyczaiłam się od nadmiernej słodkości - dla zdrowia - wiedziałam jednak, że podzielę się ciastem, dlatego na wszelki wypadek, przed wyłożeniem owoców na ciasto, posypałam ciasto łyżką trzcinowego cukru, żeby dla kogoś innego nie okazało się mało słodkie.
Inspiracja: Szarlotka prowansalska z Kwestii Smaku
Źródło:http://polacamala.blogspot.com/2014/10/szarlotka-z-jagodami-i-rozmarynem.html