Wykonanie

Krótko mówiąc: ta niecodzienna babka przywróciła mi uśmiech :).

Nie jako ciasto samo w sobie, ze swoim interesującym smakiem, tylko jako wyzwanie.

_______________________________________Ingrediencje:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 doniczki
bazylii3/4 szklanki
cukru (w tym 2
torebki cukru wanilinowego po 16g)120 g
masła2
jogurty naturalne po 165gszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2
jajkaskórka stara z połowy
cytrynyWAŻNE jest to, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, no chyba, że ktoś lubi zakalce :).Czary:Listki
bazylii umyć, posiekać na mniejsze kawałeczki i zmiksować z częścią
jogurtu, po czym wymieszać z resztą
jogurtu i dodać
skórkę cytrynową.
Mąkę przesiać z
solą,
sodą,
proszkiem do pieczenia. Odstawić.
Masło zmiksować z
cukrem na białą masę. Dodawać po kolei
jajka, dalej miksując. Zmniejszyć obroty i dodawać
mąkę na zmianę z
jogurtem. Miksować na wolnych obrotach jedynie do wymieszania składników.Masę wlać do formy uprzednio wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Piec 45-60 minut w 150 stopniach.Za
płatki chabrów i róż (otworzyłam je wczoraj dla tych zdjęć i powalił mnie ich przepiękny zapach) dziękuję Ziołowemu Zakątkowi !