Wykonanie

Pierwsze wolne chwile postanowiłam spędzić w moim ulubionym warsztacie, zwanym potocznie kuchnią. Jako, że wszyscy wyjechali, albo
mieli inne zajęcia musiałam sobie znaleźć jakieś pożyteczne i przyjemne także i dla siebie.Na pierwszy ogień poszły pierogi ze
szpinakiem, z którymi bawiłam się już wczoraj, zaraz po powrocie z popołudniowych zajęć. Przepis? Satysfakcjonuje Was taki, w którym wszystko dodajecie na oko, a i tak zawsze wychodzi całkiem smacznie?Dzisiaj wyciągnęłam ręce po mój zamiennik
twarogu i zabrałam się za kombinowanie jak koń pod górę (to takie polskie!). To jest, za robienie paschy z tego co się ma i w sposób w jaki się może, a nie w jaki się powinno. Na efekt trzeba będzie jednak chwilę poczekać.

Poranek trwał jednak dalej. W mieszkaniu cisza... Nie chciało mi się opuszczać mojego azylu, w którym leczyłam smutek, wybrałam się więc na jeden z tych spacerów, w których po prostu idziesz przez siebie, bez konkretnego celu... to znaczy pozbierałam z lodówki resztki składników, które posłużyły mi wcześniej do zrobienia innych, bardziej konkretnych dań i zaczęłam improwizować. Takie chwile są dla mnie jak podróż w nieznane, każda dodana szczypta jest jak kolejny krok w jedną z uliczek niezbadanego miasteczka, w które jeszcze nigdy się nie było, a w którą ja zawsze pakuję się z aparatem prowadzona ciekawością małego dziecka...Tak powstały pancakes z koksowym
ananasem :).Mój
królik doświadczalny(to jest, mój współlokator)jeszcze żyje.Na całe szczęście z zadowoleniem stwierdził, że dobre.=)To co? Wy też chcecie się odważyć i pójść moimi śladami?

P.S.Nie
mówcie mi, że ten naleśnik nie uśmiecha się cwaniacko...Chciał mnie wykiwać sklejając się w czasie lotu, ale się nie dałam :).____________________________________Ingrediencje:Pancakes100g
mąki integralnej1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru wanilinowego100 ml
mleka2 łyżki
jogurtu greckiego / naturalnego1 szczypta
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1 łyżeczka
masła2 plastry
ananasa z puszki (chociaż lepszy byłby „żywy”)łyżeczka
białego winałyżka płynnego
miodułyżeczka
kokosu1/2 łyżeczki
cukru wanilinowegoodrobina
masłaCzary:Wszystkie składniki na pancakes'y wymieszać dokładnie lub zmiksować, jak kto woli. Odstawić.W międzyczasie,
ananasa pokroić na kosteczki. Zalać
winem. Rozpuścić
masło na patelni, wrzucić
ananasa.
Miód wymieszać z
cukrem wanilinowym po czym polać nim
ananasa. Karmelizować tak wszystko na małym ogniu. Kiedy
ananas lekko się zeszkli posypać wszystko
kokosem. Wymieszać. Odstawić.Usmażyć pancakes'y i podawać je z
kokosowym ananasem :).