ßßß
Cookit - przepis na Dorsz pod beszamelową chmurką
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Dorsz pod beszamelową chmurką
Składniki
Ryba
Dorsz
Sok z cytryny
Przyprawa do ryb
Pieczarki
Masło
Mąka
Mleko
Żółty ser
Kasza jęczmienna perłowa
Natka pietruszki
Wykonanie
Na 2 osoby potrzebujemy:
250-300g
ryby
(ja użyłam
dorsza
)odrobina
soku z cytryny
przyprawa do ryb
250g
pieczarek
łyżka
masła
do duszenia
pieczarek
+ łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos beszamelowy
:2łyżki
masła
2łyżki
mąki
350-400ml
mleka
przyprawy
:
gałka muszkatołowa
,
sól
i
pieprz
tarty
ser żółty
Pieczarki
pokroiłam w półplasterki i udusiłam na masełku.
Filety z ryby
po umyciu i osuszeniu, pokroiłam na niewielkie kawałki. Następnie
skropiłam
sokiem z cytryny
i odstawiłam na 10minut w chłodne miejsce.
Potem
przyprawiłam je
przyprawą do ryb
(jeśli nie mamy, może być
vegeta
) i ułożyłam w wysmarowanym
masłem
żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam
pieczarki
.
Sos beszamelowy
(robię w czasie, gdy
pieczarki
duszą się na
maśle
):
Masło
stopiłam i cały czas mieszając dosypałam
mąkę
, a
potem
dolałam zimne
mleko
. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 5m. Doprawiłam
solą
,
pieprzem
i
gałką muszkatołową
.
Rybę
i
pieczarki
polałam sosem, a całość posypałam jeszcze tartym
serem
. Piekłam w 180st przez pół godziny.Podałam z
kaszą jęczmienną perłową
i posypałam całość
natką pietruszki
.
Źródło:
http://aniolek27.blogspot.com/2013/02/dorsz-pod-beszamelowa-chmurka.html
Przepisy powiązane
Jajowa niespodzianka
Jajowa niespodzianka
Jajowa niespodzianka
Jajowa niespodzianka
Jajowa niespodzianka
Składniki powiązane (0)