ßßß Cookit - przepis na Dorsz pod beszamelową chmurką

Dorsz pod beszamelową chmurką

nazwa

Wykonanie

Na 2 osoby potrzebujemy:
250-300g ryby (ja użyłam dorsza)
odrobina soku z cytryny
przyprawa do ryb
250g pieczarek
łyżka masła do duszenia pieczarek + łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sos beszamelowy:
2łyżki masła
2łyżki mąki
350-400ml mleka
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz
tarty ser żółty
Pieczarki pokroiłam w półplasterki i udusiłam na masełku. Filety z ryby po umyciu i osuszeniu, pokroiłam na niewielkie kawałki. Następnie skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na 10minut w chłodne miejsce. Potem przyprawiłam je przyprawą do ryb (jeśli nie mamy, może być vegeta) i ułożyłam w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam pieczarki.
Sos beszamelowy (robię w czasie, gdy pieczarki duszą się na maśle):
Masło stopiłam i cały czas mieszając dosypałam mąkę, a potem dolałam zimne mleko. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 5m. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę i pieczarki polałam sosem, a całość posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w 180st przez pół godziny.
Podałam z kaszą jęczmienną perłową i posypałam całość natką pietruszki.
Źródło:http://aniolek27.blogspot.com/2013/02/dorsz-pod-beszamelowa-chmurka.html