Wykonanie
1 porcja ciasta kruchego (wykonanego samodzielnie lub półgotowego)15-20dag
makaronu (może być penne)1-2marchewkipół puszki
zielonego groszku3 łyżki
koncentratu pomidorowego3
jajka1
białkotarty
ser zółtyzioła prowansalskie
Przepis na kruche ciasto - przyznam że czasem korzystam z półgotowego w płatach (dostępne jak francuskie):Na stolnicę przesiać 40dag
mąki, zrobić wgłębienie i wbić 1 duże
jajko, wlać 3 łyżki
śmietany, wsypać łyżeczkę
cukru i odrobinę
soli. Posiekać 25dag schłodzonej
margaryny lub
masła, dodać do
mąki, całość posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Przed użyciem wyjąć z folii, rozwałkować.Kruche ciasto rozwałkować (jeśli używamy półgotowego, należy wyjąć z lodówki na kwadrans przed użyciem i pokroić na płaty odpowiedniej wielkości). Pozostawić płat do przykrycia pasztetu, a resztą wyłożyć formę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Można najpierw wstawić na 10m. do rozgrzanego piekarnika.
Makaron ugotować al dente,
marchewki pokroić w kostkę, dwa
jajka ugotować na twardo. Z jednego
jajka oddzielić
białko od
żółtka i odłożyć na później.
Marchewkę udusić na
maśle i dodać pokrojone w kostkę dwa
jajka, a następnie pozostawione
żółtko i dwie garści tartego
sera. Na koniec połączyć z
makaronem.Tak otrzymany farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć płatem ciasta (można uprzednio położyć na wierzchu trochę
masła), posmarować
białkiem i upiec. Ja piekłam w temp. 180st przez 30m. Wyszło smaczne, polecam.