Wykonanie
Zainteresowałam się gotowaniem
mięsa, jak się pewnie domyślacie, bo musiałam, ale jakoś nie spieszy mi się do powrotu na "utarte ścieżki". Przepisy te powstały, gdy przerażona wizją gotowania w osolonej wodzie kawałka
piersi z kurczaka lub udka zaczęłam swoje poszukiwania. Bywa, że moje inspiracje pochodzą z przepisów, gdzie jak najbardziej smażono, ale adaptowałam je pod swoje potrzeby, również zastępując składniki wedle swoich upodobań oraz tworząc nowe smaki. Sprawia mi satysfakcję poszukiwanie nowych rozwiązań i radość, że choć nie smażone, to takie...smaczne!

Składniki* 250g
piersi z kurczaka* 1 kostka
bulionu mięsnego* 100ml
śmietany 17%* dwie łyżki
mąki* dwie -trzy łyżeczki
przecieru pomidorowego*
przyprawy:
bazylia,
tymianek*
natka pietruszki*
ryżPierś z kurczaka należy pokroić na kawałki i przygotować
bulion z kostki mięsnej, w którym będziemy
mięso gotować. Gdy
mięsko się podgotuje, do dwóch łyżek
mąki, dolewamy
śmietanę i po dokładnym wymieszaniu, by nie zostały grudki, dodajemy
przecier pomidorowy. Hartujemy tę masę
bulionem, a następnie dolewamy do gotującego się
mięsa. Zmniejszamy gaz, doprawiając
bazylią i
tymiankiem oraz posypujemy
natką pietruszki. Podaję z
ryżem i surówką.