Wykonanie
Muszę się przyznać, że uwielbiam
borówki i każdy pomysł na wykorzystanie
borówek uważam za genialny :)Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę"
borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z
borówkami.Oczywiście,
ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :)SKŁADNIKI:Ciasto:500 g
mąki pszennej10 g
drożdży1 mały
jogurt naturalny100 ml
mleka1
jajko3 łyżki
cukru40 g
masła2 łyżki
olejuszczypta
soliNadzienie:1,5 szklanki
borówek2,5 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejKruszonka:40 g
masła50 g
cukru75 g
mąki pszennej+
jajkoWYKONANIE:Przygotowujemy zaczyn - podgrzewamy
mleko, dodajemy do niego łyżkę
jogurtu, łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
mąki oraz
drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.Przesiewamy
mąkę, dodajemy szczyptę
soli, rozmącone
jajko,
cukier, resztę
jogurtu naturalnego,
mleko,
olej i rozpuszczone, ostudzone
masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą
cukier,
mąkę pszenną oraz twarde
masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i osuszamy
borówki, dodajemy do nich
cukier i
mąkę ziemniaczaną - mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta małe bułeczki, wkładając do nich
borówki. Bułeczki zostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut.Następnie musimy posmarować bułeczki
jajkiem i posypać kruszonką.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy bułeczki 25 minut.



Życzę smacznego! :)Kulinarne akcje!Dziękuję za inspirację : margarytka