Wykonanie

składniki* 4-5
jabłek* 4
jajka* 2/3 szklanki
mąki pszennej* 1/3-1/2 szklanki
cukru* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia*
płatki migdałowe*
cynamondodatkowo* 4 łyżki dowolnego
dżemu* 1/2 łyżeczki
żelatynySposób wykonania
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki.Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie
margaryną i posypać
płatkami migdałowymi.Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli, następnie dodać
cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Do ubitych
białek dodawać po jednym
żółtku nie przerywając ubijania.Na koniec dodawać po trochu przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką.Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać.Na wierzchu ułożyć
jabłka, skropić delikatnie
wodą, posypać
cynamonem i delikatnie można posypać
cukrem kryształem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 °C, ok. 40 min do tzw suchego patyczka.Gorące ciasto wysunąć z formy z formy na ściereczkę pociągając za wystający papier z dłuższego
boku, oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego
boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do
jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej
wody, rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofali,
dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z
żelatyną.Ciasto odwinąć, zdjąć papier, posmarować po wierzchu polewą z
dżemu i posypać
płatkami migdałowymi.

