Wykonanie
Sezon
rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się
ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie
ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte,
owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg
rabarbaru to nawet nieco za mało).

składnikiciasto*600 g
mąki pszennej* 7 łyżek
oleju* 80 g
drożdży* 1 szklanka
mleka* 6 łyżek
cukru* 1
cukier wanilinowy* 3
jajka* szczypta
solidodatkowo* 1 kg
rabarbaru (mogą też być inne
owoce)kruszonka* 100 g
mąki pszennej* 75 g zimnej
margaryny* 1/4 szklanki
cukru pudruSposób wykonania
Rabarbar obrać, pokroić na ok. 4 cm kawałki, zasypać 2-3 łyżkami
cukru, wymieszać i odstawić na godzinkę.Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia i połączyć ze sobą tak aby powstały grudki.Do większej miski wlać ciepłe
mleko dodać
drożdże, szczyptę
soli,
cukier,
jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać
mąkę,
olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć
rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.

Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać
cukrem pudrem lub polukrować.

