ßßß Cookit - przepis na Pijak adwokatowy

Pijak adwokatowy

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 7 białek
* 1 szklanka maku
* 150 g wiórek kokosowych
* 2/3 szklanki cukru
masa
* 500 ml śmietany 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 opakowania usztywniacza do śmietany
* 270 ml adwokata
* 4 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
* 1 czekolada mleczna
* 6 łyżek śmietany kremówki
* wiórki kokosowe
* okrągłe biszkopty
* 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania
Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wymieszać rozpuszczoną żelatynę z 3 łyżkami adwokatu, przelać do reszty likieru i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno.
Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać.
Masę wyłożyć, na ciasto kokosowo-makowe.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać na biszkopty, a następnie rozsmarować po całym wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/03/pijak-adwokatowy.html