Wykonanie

składnikiciasto* 7
białek* 1 szklanka
maku* 150 g wiórek
kokosowych* 2/3 szklanki
cukrumasa* 500 ml
śmietany 36%* 2 łyżki
cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do
śmietany* 270 ml
adwokata* 4 łyżeczki
żelatynydodatkowo* 1
czekolada mleczna* 6 łyżek
śmietany kremówki*
wiórki kokosowe* okrągłe
biszkopty* 2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejSposób wykonania
Białka lekko ubić, dodać
cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać
mak,
wiórki kokosowe i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy prostokątnej (24/30 cm) lub okrągłej (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 30 min. przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej przegotowanej
wody. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej.Wymieszać rozpuszczoną
żelatynę z 3 łyżkami
adwokatu, przelać do reszty
likieru i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić z usztywniaczem i
cukrem na prawie sztywno.Do
likieru dodawać po kilka łyżek
śmietany i ubijać.Masę wyłożyć, na ciasto
kokosowo-
makowe.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić z 3 łyżkami
wody i 2 łyżeczkami
cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część
biszkoptów i układać je na
masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu
biszkoptów na całej
masie dobrzeje docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i połączyć ją ze
śmietaną, chłodną wylewać na
biszkopty, a następnie rozsmarować po całym wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi.

