Wykonanie

składnikiciasto* 5
jajek* 3/4 szklanki
cukru* 1/2 szklanki
oleju* 1/2 szklanki
wody* 2 szklanki
mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki
kakao* 1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa serowa* 500 g
sera na serniki (president)* 1
budyń waniliowy* 1/2 szklanki
cukru*
olejek waniliowySposób wykonaniamasa serowa
Ser,
cukier,
budyń i olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić z połową
cukru na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z pozostałym
cukrem do białości, następnie dodać
olej,
wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać
białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki, odciąć róg i wyciskać
ser na ciasto po skosie tak aby utworzyć wzór w postaci kratki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. piec w temp. 180 stopni, ok. 35 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone.Po wyjęciu z piekarnika posypać
cukrem pudrem.
