Wykonanie
składniki* 500 g
śledzi małosolnych (mogą być też
matiasy w
oleju paczkowane)* 3/4 szklanki
ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego* 3 łyżki
oleju* 2-3 łyżeczki
cukru* 2 czubate łyżeczki
miodu jak najgęstrzego* szczypta
soli* 2-3 kawałki
papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2
ogórki konserwowe* 1 mała puszka
kukurydzy z
fasolką* 1 pęczek
natki pietruszkiSposób wykonania
Śledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać
olej, dodać
ketchup,
koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki
wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać
cukier,
sól i
miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić na małe kawałki,
paprykę i
ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta
natkę pietruszki posiekać i dodać do
sosu pomidorowego. Dodać również
kukurydzę z
fasolą i wymieszać.Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.