ßßß
składniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.