ßßß Cookit - przepis na Śledzik po meksykańsku

Śledzik po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

składniki
* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)
* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego
* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 3 łyżki oleju
* 2-3 łyżeczki cukru
* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego
* szczypta soli
* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)
* 2 ogórki konserwowe
* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką
* 1 pęczek natki pietruszki
Sposób wykonania
Śledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.
Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.
Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.
Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/09/sledzik-po-meksykansku.html