Wykonanie
Bardzo lubię
kaszę jaglaną. Nie dość, że bardzo zdrowa to i pyszna, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne.Najbardziej lubię jeść tą
kaszę w wersji na słodko. I taką właśnie propozycję wam dziś przedstawię. Jest ona niezwykle sycąca więc idealna na śniadanie.A żeby nie było nudno jaglankę podałam w wysokim kuflu.Oryginalny przepis pochodzi z bloga Zdrowe Przepisy, ja go jednak zmodyfikowałam.składniki:2 szklanki
mleka4 łyżki
kaszy jaglanej3 łyżki
wiórków kokosowychłyżka
mioduśredniej wielkości
jabłkocynamongranola lub pokruszone
orzechymigdały w płatkach
wodaMleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy.
Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka
razy, aby usunąć smak goryczki.Gdy
mleko zawrze wrzucamy do niego
kaszę i
wiórki kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, gdy
kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu. Pod koniec dodajemy
miód.W czasie gdy jaglanka się gotuje przygotowujemy
mus jabłkowy.
Jabłko myjemy, nie musimy obierać go ze skórki. Kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy szczyptę
cynamonu i zaczynamy blendowanie. W czasie miksowania dodajemy trochę
wody, by blender mógł lepiej zmiksować
owoce. Gdy powstanie gładki mus przelewamy go do rondelka i stawiamy na niedużym ogniu. Gotujemy do momentu aż masa zacznie wrzeć. Pamiętajmy o częstym mieszaniu musu, gdyż może się przypalić.Gdy mamy gotową i jaglankę i mus szykujemy wysoką szklankę lub kufel, granolę lub pokruszone
orzechy i
platki migdałów.Układamy warstwami : najpierw jaglankę,
potem mus, granolę i znowu jaglankę i mus. Na wierzch deseru sypiemy
płatki migdałów.


