Wykonanie
Czasem chęć zjedzenia czegoś słodkiego, gdy jest się na diecie jest naprawdę silna. Pewnie dotknęła ona każdego, kto próbował kiedykolwiek ograniczyć
słodycze.Ja w takich kryzysowych sytuacjach staram się jednak nie sięgać po batony,
cukierki czy
czekoladę. Przygotowuję wtedy sama coś, co zaspakaja moją chęć na
cukier. Z takiej zachcianki powstała właśnie
kasza manna z dzisiejszego przepisu.składniki :2 niepełne szklanki
mleka + 1/3 szklanki do rozrobienia
kakaołyżka
miodu4-5 płaskich łyżek
kaszy mannyłyżka
kakaogarść
rodzynekMleko zagotowujemy wraz z
miodem. Kiedy będzie już ciepłe wrzucamy
kaszę, mieszamy kilka
razy i gotujemy dalej (
mleko nie może być za gorące, bo powstaną grudki).W tym czasie rozprowadzamy
kakao w
mleku. Gdy będzie odpowiednio rozrobione dodajemy je do
kaszy. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja lubię gęstą
kaszę więc gotuję ją praktycznie do momentu zniknięcia większości
mleka. Musimy pamiętać aby mieszać
mannę, by nie przywarła do dna garnuszka.Gdy
kasza będzie gotowa zdejmujemy ją z ognia i dodajemy
rodzynki. Mieszamy wszystko ze sobą i przekładamy do miseczki.
Kaszę możemy ozdobić drugą garścią
rodzynek lub świeżymi
owocami np.
truskawkami i
bananami.Ja ozdobiłam
mannę winogronami i odrobiną
otrębów gryczanych.



Chyba zaczęłam uzależniać się od
rodzynek, są już w prawie każdym moim przepisie :'D