ßßß Cookit - przepis na SERNIK (prosty, szybki, tani, smaczny)

SERNIK (prosty, szybki, tani, smaczny)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj padło na sernik (kończył się termin zakupionego kiedyś sera :) )
Potrzebowałam szybkiego, taniego przepisu.
Od niedawna organizuje życie w roli mamy, więc serniczek nie mógł być pracochłonny/czasochłonny.
I tak oto znalazłam ten przepis.
Wypróbowałam - świetny, szczerze polecam!
Przepis:
1 kg sera białego zmielonego/wiaderkowego (ja miałam ser z wiaderka Pilos)
5 jajek
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy (ja dałam 2 "dla pewności")
paczka biszkoptów
Wykonanie:
Przygotować tortownicę (26 cm średnicy), wyłożyć dno papierem (boków nie wykładałam niczym, ani nie smarowałam niczym). Na dnie wyłożyć biszkopty (ja miałam okrągłe).
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
2. Dodać margarynę i dalej ucierać
(poszłam na łatwiznę - do miski wrzuciłam powyższe składniki i rozcierałam je ręką. Cukier pozostał jeszcze w kryształach kiedy zaczęłam dodawać ser. Sernik przy tym jest naprawdę pycha, więc nie ma się co za dużo "utylizować" przy rozkręcaniu).
3. Porcjami dodawać ser nie przerywając ucierania
4. Wsypać proszek budyniowy i wymieszać
5. Białka ubić na sztywną pianę
6. Białka delikatnie wymieszać z masą serową
7. Wylać masę serową na przygotowaną tortownicę.
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim do ostygnięcia. Można delikatnie uchylić drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Sernik jest lekki, puszysty, smaczny. Wg mnie bardzo tani (znam przepisy na 10 jajkach). Zaletą jest też to, że nie trzeba specjalnie przygotowywać spodu tego sernika.
Zapraszam do wypróbowania :)
Polecam.
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/10/sernik-prosty-szybki-tani-smaczny.html