Wykonanie
Mocno
czekoladowy, malutki deserek z wyczuwalnym smakiem
alkoholu.Mile łaskocze podniebienie...Namiastka drogiego specjału z dobrej
cukierni.Przepis z WŻ

Przepis:1. Spód:6
białek1 szklanka
cukru10 dkg
wiórków kokosowych10 dkg
orzechów włoskich (zmielonych)3 duże princessy (
mleczne lub
orzechowe) na czubku łyżeczki
proszku do pieczeniaZaczynamy od ubicia piany z
białek i
cukru. Kiedy
białka są lśniące dodajemy resztę składników delikatnie mieszając. Gotową masę wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej użyć blaszek o wymiarze piekarnika). Możemy nakładać masę łyżeczką. Pieczemy 15 - 20 min w temperaturze 160°C. Z podanych składników wyjdzie dość dużo
spodów. Można liczyć około 90 sztuk.2. Krem:1 duży słoik "Nutelli"1,5 kostki masła/margaryny (polecam
Palmę z murzynkiem, ponieważ najlepiej się "rozkręca")spirytus/wódka (do smaku, dodam, że w rożkach aromat
alkoholu powinien być wyraźny).
Margarynę rozkręcamy mikserem (lub w misce ręką) na gładką masę. Dodajemy stopniowo nutellę, i mieszamy do połączenia składników. W kolejnym kroku dodajemy
alkohol i dalej mieszamy naszą masę, aby była gładka. Masę można na chwilę włożyć do lodówki, aby jej konsystencja była bardziej zwarta.3. Polewa:10 dag
margaryny10 dag
cukru2 łyżki
mleka2 łyżki
kakaoWszystkie składniki podgrzewamy do połączenia ze sobą.Na upieczone, przestygnięte
spody wykładamy szprycą masę z nutellą i polewamy przestudzoną polewą. Przechowujemy w lodówce. Najlepszy smak mają, kiedy wyciągnięte z lodówki odpoczną w temperaturze pokojowej. Rozpływają się w ustach. Smacznego:)