ßßß Cookit - przepis na Rożki czekoladowe z alkoholem

Rożki czekoladowe z alkoholem

nazwa

Wykonanie

Mocno czekoladowy, malutki deserek z wyczuwalnym smakiem alkoholu.
Mile łaskocze podniebienie...
Namiastka drogiego specjału z dobrej cukierni.
Przepis z WŻ
Przepis:
1. Spód:
6 białek
1 szklanka cukru
10 dkg wiórków kokosowych
10 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
3 duże princessy (mleczne lub orzechowe) na czubku łyżeczki proszku do pieczenia
Zaczynamy od ubicia piany z białek i cukru. Kiedy białka są lśniące dodajemy resztę składników delikatnie mieszając. Gotową masę wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej użyć blaszek o wymiarze piekarnika). Możemy nakładać masę łyżeczką. Pieczemy 15 - 20 min w temperaturze 160°C. Z podanych składników wyjdzie dość dużo spodów. Można liczyć około 90 sztuk.
2. Krem:
1 duży słoik "Nutelli"
1,5 kostki masła/margaryny (polecam Palmę z murzynkiem, ponieważ najlepiej się "rozkręca")
spirytus/wódka (do smaku, dodam, że w rożkach aromat alkoholu powinien być wyraźny).
Margarynę rozkręcamy mikserem (lub w misce ręką) na gładką masę. Dodajemy stopniowo nutellę, i mieszamy do połączenia składników. W kolejnym kroku dodajemy alkohol i dalej mieszamy naszą masę, aby była gładka. Masę można na chwilę włożyć do lodówki, aby jej konsystencja była bardziej zwarta.
3. Polewa:
10 dag margaryny
10 dag cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki podgrzewamy do połączenia ze sobą.
Na upieczone, przestygnięte spody wykładamy szprycą masę z nutellą i polewamy przestudzoną polewą. Przechowujemy w lodówce. Najlepszy smak mają, kiedy wyciągnięte z lodówki odpoczną w temperaturze pokojowej. Rozpływają się w ustach. Smacznego:)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/10/rozki-czekoladowe-z-alkoholem.html