ßßß Cookit - przepis na Kuchnia Lidla - Pascal - szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Kuchnia Lidla - Pascal - szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

To miał być piątkowy obiad,
wyszła sobotnia kolacja...
Nie mniej jednak danie bardzo przypadło do gustu.
Pierwszy raz od startu kampanii Lidla z Pascalem i Okrasą postanowiłam wypróbować coś z ich przepisów
Zaczęłam od Pascala z racji zalegającego już długo w lodówce ciasta francuskiego.
To była pierwsza tarta w moim życiu i na pewno zacznę przygodę z tego rodzaju wypiekami :)
Zapraszam.
Przepis:
200g ciasta francuskiego
5 całych jaj (rozmiar M) (użyłam 4 jajka)
100 ml śmietany 30%
2 pomidory (bez skórek pokrojone w kostkę)
150g łososia wędzonego (użyłam 1 opakowanie 100g)
szczypiorek (u mnie bez)
mozzarella pokrojona w plasterki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w kostkę pomidory odstawiamy na bok.
2. Do miski wbijamy jajka (ja użyłam nie 5 lecz 4 jajka), dodajemy śmietanę, sól i pieprz i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Formę do tarty smarujemy masłem od środka.
4. Schłodzone ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Dociskamy dokładnie do dna i brzegów, Spód ciasta nakłuwamy widelcem, nadmiar ciasta obcinamy wałkiem. Ja nie rozwałkowałam ciasta. Nie wiedziałabym co zrobić z jego nadmiarem, nie chciałam wyrzucać. Ciasto można włożyć do zamrażarki na 20 minut w celu uzyskania lepszego efektu. Ja włożyłam na ponad 2 godziny.
5. Na cieście rozkładamy łososia (moje opakowanie 100g wystarczyło zupełnie) i mozzarellę naprzemiennie tworząc wachlarz. Wszystko posypujemy szczypiorkiem (ja nie miałam). Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i zalewamy mieszanką jajek ze śmietaną.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (ja piekłam 35 minut i uważam, że to jest optymalny czas).
Przepis zawierający zarówno jajo, rybę, pomidorka i ser, czyli danie pożywne i zbilansowane :)
Ciasto francuskie dobrze utrzymuje całość. U mnie się u dołu dobrze odpiekło (na chrupko).
Było smaczne :)
Smacznego! :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/kuchnia-lidla-pascal-szybka-tarta-z.html