Wykonanie
To miał być piątkowy obiad,wyszła sobotnia kolacja...Nie mniej jednak danie bardzo przypadło do gustu.Pierwszy raz od startu kampanii Lidla z Pascalem i Okrasą postanowiłam wypróbować coś z ich przepisówZaczęłam od Pascala z racji zalegającego już długo w lodówce
ciasta francuskiego.To była pierwsza
tarta w moim życiu i na pewno zacznę przygodę z tego rodzaju wypiekami :)Zapraszam.


Przepis:200g
ciasta francuskiego5 całych jaj (rozmiar M) (użyłam 4
jajka)100 ml
śmietany 30%2
pomidory (bez skórek pokrojone w kostkę)150g
łososia wędzonego (użyłam 1 opakowanie 100g)
szczypiorek (u mnie bez)
mozzarella pokrojona w plasterki
sól i
pieprzSposób przygotowania:1. Pokrojone w kostkę
pomidory odstawiamy na bok.2. Do miski wbijamy
jajka (ja użyłam nie 5 lecz 4
jajka), dodajemy
śmietanę,
sól i
pieprz i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.3. Formę do tarty smarujemy
masłem od środka.4. Schłodzone
ciasto francuskie wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Dociskamy dokładnie do dna i brzegów, Spód ciasta nakłuwamy widelcem, nadmiar ciasta obcinamy wałkiem. Ja nie rozwałkowałam ciasta. Nie wiedziałabym co zrobić z jego nadmiarem, nie chciałam wyrzucać. Ciasto można włożyć do zamrażarki na 20 minut w celu uzyskania lepszego efektu. Ja włożyłam na ponad 2 godziny.5. Na cieście rozkładamy
łososia (moje opakowanie 100g wystarczyło zupełnie) i
mozzarellę naprzemiennie tworząc wachlarz. Wszystko posypujemy
szczypiorkiem (ja nie miałam). Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory. Doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem i zalewamy mieszanką
jajek ze
śmietaną.6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut (ja piekłam 35 minut i uważam, że to jest optymalny czas).

Przepis zawierający zarówno
jajo,
rybę,
pomidorka i
ser, czyli danie pożywne i zbilansowane :)
Ciasto francuskie dobrze utrzymuje całość. U mnie się u dołu dobrze odpiekło (na chrupko).Było smaczne :)Smacznego! :)