Wykonanie
Nie mam w domu zwolenników
ciast drożdżowych, dlatego nie piekę ich często :(Kiedy jednak zobaczyłam << ten >> przepis, stwierdziłam, że muszę to ciasto koniecznie wypróbować...... a że dostałam ogromną ilość
czerwonej porzeczki i
dżemów miałam już dość...postanowiłam zrobić szybkie
ciasto drożdżowe z
czerwoną porzeczką i kruszonką.Zapraszam.

Przepis na blaszkę jak powyżej to połowa z oryginalnego przepisu.Składniki:Ciasto:25g świeżych
drożdży1/2 szklanki
cukru3
jajka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju1/2 kg
mąkiowoce wg uznaniaKruszonka:100 g
masłaokoło 2 szklanek
mąki2/4 szklanki
cukru (ja wybrałam
cukier puder - kruszonka jest delikatniejsza)Wykonanie:Wszystkie składniki układamy kolejno w misce:rozkruszone
drożdżercukierjajkamlekoolejmąkaPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie możemy zauważyć, jak
drożdże przebiły się na wierzch. Ręką wyrabiamy jednolite ciasto. Kiedy będzie zbyt lepiące można podsypać je odrobiną
mąki. Ciasto powinno odchodzić od ścianek miski i od ręki. Takie ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę (można posmarować ją tłuszczem i wysypać
mąką, albo można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - dowolność). Kruszonkę należy przygotować łącząc ze sobą wszystkie składniki zacierając je w rękach.Na wyłożone ciasto wykładamy
owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto nie jest typowym suchym
drożdżowym ciachem. Jest wilgotne i słodkie. Dla mnie extra :)Po wyjęciu z piekarnika posypałam ciasto
cukrem - tak robiła moja mama :) w połączeniu z kwaśną
czerwoną porzeczką smakuje wybornie.Ja niestety z braku czasu (nie mogłam czekać 3h) musiałam wymyślić inny sposób na przyspieszenie pracy
drożdży.Warstwy ciasta ułożyłam więc w misce z "trupperware" z pokrywką.Miskę zamknęłam szczelnie i włożyłam do zlewu z gorącą
wodą (
woda sięgała połowy wysokości miski).Skróciło to czas oczekiwania z 3h do 1h i ciasto wyszło naprawdę smaczne.

Z pozostałości kruszonki i
porzeczek zrobiłam crumble, które po wyjęciu z piekranika zostały posypane domowym
cukrem cunamonowym:)