Wykonanie
Przepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności
buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną
śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad.Składniki-3 średnie
buraki-2
jabłka-500 g
twarogu-1
jajko-1 szkl.
mąki-1/2 szkl.
mleka-
sól,
cukier-kwaśna
śmietana-tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie
Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce.
Twaróg rozdrobnić z
mlekiem na gęstą masę (można zmiksować).
Jabłka obrać, zetrzeć. Wymieszać z
twarogiem. Dodać
buraki,
jajko,
mąkę. W razie potrzeby dolać odrobinę
mleka. Masa powinna być dość gęsta. Dodać trochę
cukru, posolić. Kłaść łyżką nieduże placuszki na rozgrzanym
oleju. Smażyć z obu stron. Podawać ciepłe polane kwaśną
śmietaną.
Smacznego :-)