ßßß Cookit - przepis na Różowe naleśniki z twarogiem (bez sztucznych barwników)

Różowe naleśniki z twarogiem (bez sztucznych barwników)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam naleśniki, a wy? :) Muszę to podkreślać przy każdym przepisie, który tutaj dodaję z nimi w roli głównej, ponieważ warto. Nie wiem co mnie w nich tak fascynuje, ale mogłabym je jeść ciągle i pewnie by mi się nie znudziły. Jak już podkreślałam ostatnio, te najzwyklejsze są najlepsze, ale trzeba dbać o to, aby nam się nie przejadły i nieco je urozmaicać. Ostatnio jem dużo buraków (małe problemy ze zdrowiem) i wpadłam na pomysł, że zamiast wypić sok, mogę go użyć do zabarwienia naleśników. Wtedy byłyby takie piękne różowe. I faktycznie! Takie też wyszły. Wyglądają nieziemsko i wołają, aby je zjeść - a właściwie wołały ;p Dla kochających naleśniki - miła odskocznia, a innych mam nadzieję, że kolor zachęci ;) Pzdr.
Co potrzebujemy:
Ciasto
jajko
mąka
mleko
łyżeczka cukru
szczypta soli
sok z buraków
Masa
twaróg (chudy/półtłusty/tłusty)
4 łyżeczki cukru
1. Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru. Dodajemy kilka łyżek soku z buraków lub jednego małego buraczka, drobno posiekanego.
2. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Smażymy na patelni na małym ogniu. Podajemy z przygotowanym wcześniej serkiem twarogowym :)
SMACZNEGO :)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/07/rozowe-nalesniki-z-twarogiem.html