Wykonanie
Mimo, że od Świąt Wielkanocy minęło już dużo czasu, chciałabym podzielić się z
Wami jednym z przepisów na przepyszną babkę. Lekką, wilgotną i delikatnie słodką. Z przyjemnością
będę do niego wracać.Składniki-1 szkl.
mąki pszennej-1 szkl.
cukru-6
jajek-1 szkl.
mąki ziemniaczanej-3/4 szkl.
oleju-
olejek cytrynowy-łyżka
kakao-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-biały
lukier-tłuszcz i
bułka tarta do formyPrzygotowanie
Białka zmiksować z
cukrem. Cały czas mieszając, dodawać po 1
żółtku. Obie
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać
olej i
olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać.Formę posmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z
kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
Lukier przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać babkę. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować według uznania.Źródło: Jeden ze starych numerów 'Chwili dla Ciebie'

Smacznego ;-)