Wykonanie
Jest kwiecień. Za oknem... sypie śnieg. I to tak, że świata nie widać. Buntuję się. wyciągam z zamrażarki słońce i dostarczam organizmowi dawkę witamin. Od razu trochę lepiej. Tylko za długimi spacerami tęskno...Składniki:-1 kg dyni-2
jabłka-duża
cebula-2 łyżeczki
curry-1/2 łyżeczki
ostrej papryki-5 szklanek
bulionu warzywnego-3 łyżki
masła-tortelini-opcjonalnie: kilka świeżych listków
szałwiPrzygotowanie
Dynię pokroić na kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki.
Cebulę obrać, grubo posiekać.
Masło stopić na patelni, wrzucić
cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i
jabłka. Oprószyć
curry i
ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać
bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż
dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą
soli i
pieprzu.W garnku zagotować osoloną
wodę, wrzucić tortellini, ugotować wg instrukcji. Odcedzić. Listki
szałwi umyć (obecnie ich mi niestety zabrakło), osuszyć. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez grube sito na gładki krem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć porcję tortellini. Udekorować
szałwią.
Smacznego ;-)