Wykonanie
Z okazji zbliżającego się pierwszego dnia wiosny, mam dla Was coś pysznego! Oto ciasto
krówkowe ;) Bardzo łatwe i bardzooo słodkie, nie wspominając o tym,że kaloryczne(oj tam, oj tam) :D Kto by się tym przejmował. Polecam spróbować, bo smak jest świetny, słodkie
toffi w połączeniu ze słonymi orzeszkami, cudo!Masę, która jest na górze można pominąć i na przykład zrobić polewę z
gorzkiej czekolady, będzie mniej słodko ;) Ja zrobię tak następnym razem.
Składniki (tortownica u mnie 23 , 5 cm):Ciasto:niepełne 2 szklanki
mąki (200 g); (użyłam orkiszowej jasnej) 1,60złkostka
masła (200 g, może być
margaryna, chociaż
masło milion
razy lepsze :D); 3,99zł2
jajka; 1złok. 3/4 szklanki
cukru pudru (90 g); 0,50zł2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej6 łyżeczek masy krówkowej (150 g); 1,50złMasa:ok. pół kostki
masła (90 g); ok. 1,80zł1 łyżka
cukru pudru3 łyżeczki masy krówkowej (ok. 80 g); 0,80złKoszt: ok. 11 , 40 złCzas przygotowania: ok. 1h wraz z pieczeniemPrzygotowanie:1. W misce umieszczamy miękkie
masło wraz z
cukrem pudrem i ucieramy.
2. Następnie dodajemy masę
krówkową i łączymy z masą
maślaną.
3. Wbijamy 2
jajka i mieszamy.
4. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sodą do miski.
5. Masę przekładamy do tortownicy (tortownicę wyłożyłam od
spodu papierem do pieczenia, a jej boki wysmarowałam
masłem).
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40-50 min. (do suchego patyczka; jeśli ciasto zacznie się rumienić wystarczy przykryć je folią).
7. Pod koniec pieczenia można przygotować masę.Miękkie
masło połączyć razem z
cukrem i masą
krówkową.
8. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę i posypać orzeszkami.
9. No i jemy!
Przepis stądDawno nie było nic konkretnego, ale spokojnie, mam już coś, coś innego niż
makarony i
ryże z sosem ;)