ßßß Cookit - przepis na Ciasto krówkowe.

Ciasto krówkowe.

nazwa

Wykonanie

Z okazji zbliżającego się pierwszego dnia wiosny, mam dla Was coś pysznego! Oto ciasto krówkowe ;) Bardzo łatwe i bardzooo słodkie, nie wspominając o tym,że kaloryczne(oj tam, oj tam) :D Kto by się tym przejmował. Polecam spróbować, bo smak jest świetny, słodkie toffi w połączeniu ze słonymi orzeszkami, cudo!
Masę, która jest na górze można pominąć i na przykład zrobić polewę z gorzkiej czekolady, będzie mniej słodko ;) Ja zrobię tak następnym razem.
Składniki (tortownica u mnie 23 , 5 cm):
Ciasto:
niepełne 2 szklanki mąki (200 g); (użyłam orkiszowej jasnej) 1,60zł
kostka masła (200 g, może być margaryna, chociaż masło milion razy lepsze :D); 3,99zł
2 jajka; 1zł
ok. 3/4 szklanki cukru pudru (90 g); 0,50zł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżeczek masy krówkowej (150 g); 1,50zł
Masa:
ok. pół kostki masła (90 g); ok. 1,80zł
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki masy krówkowej (ok. 80 g); 0,80zł
Koszt: ok. 11 , 40 zł
Czas przygotowania: ok. 1h wraz z pieczeniem
Przygotowanie:
1. W misce umieszczamy miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucieramy.
2. Następnie dodajemy masę krówkową i łączymy z masą maślaną.
3. Wbijamy 2 jajka i mieszamy.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.
5. Masę przekładamy do tortownicy (tortownicę wyłożyłam od spodu papierem do pieczenia, a jej boki wysmarowałam masłem).
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40-50 min. (do suchego patyczka; jeśli ciasto zacznie się rumienić wystarczy przykryć je folią).
7. Pod koniec pieczenia można przygotować masę.
Miękkie masło połączyć razem z cukrem i masą krówkową.
8. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę i posypać orzeszkami.
9. No i jemy!
Przepis stąd
Dawno nie było nic konkretnego, ale spokojnie, mam już coś, coś innego niż makarony i ryże z sosem ;)
Źródło:http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2014/03/ciasto-krowkowe.html