ßßß Cookit - przepis na Ciasto krówkowe

Ciasto krówkowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto krówkowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów i wielbicieli kajmaku.
Przepis pochodzi z bloga I love bake, ale zredukowałam znacznie ilość cukru i zrobiłam nieco inną masę.
Dla podsycenia smaku zamieniłam też orzeszki zwykłe na solone.
W rezultacie powstała moja wersja ucieranego ciasta z dulce de leche.
Składniki:
Ciasto
200g mąki tortowej
200g masła
2 jajka
100g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150g masy kajmakowej (krówki z puszki)
garść orzeszków ziemnych solonych
Masa
100g masła
2 lyżki cukru pudru
75 g masy kajmakowej
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st.
W głębokiej misce miękke masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kajmak. Następnie jajka. Na koniec dodać przesianą mąke, proszek i sodę. Dobrze wymieszać. Wlać do trotownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-40 min, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, wierzch przykryć folią.
Przygotować masę: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Na koniec dodać masę kajmakową.
Wystygnięte ciasto posmarować masą. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi orzeszkami słonymi, można też polać gorzką czekoladą.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/11/Ciasto-krowkowe.html