Wykonanie
Ciasto
krówkowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów i wielbicieli kajmaku.Przepis pochodzi z bloga I
love bake, ale zredukowałam znacznie ilość
cukru i zrobiłam nieco inną masę.Dla podsycenia smaku zamieniłam też orzeszki zwykłe na solone.W rezultacie powstała moja wersja ucieranego ciasta z dulce de leche.
Składniki:Ciasto200g
mąki tortowej200g
masła2
jajka100g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej150g masy kajmakowej (
krówki z puszki)garść
orzeszków ziemnych solonychMasa100g
masła2 lyżki
cukru pudru75 g masy kajmakowej
Wykonanie:Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st.W głębokiej misce miękke
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodać kajmak. Następnie
jajka. Na koniec dodać przesianą
mąke, proszek i
sodę. Dobrze wymieszać. Wlać do trotownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-40 min, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, wierzch przykryć folią.Przygotować masę: miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem. Na koniec dodać masę kajmakową.Wystygnięte ciasto posmarować masą. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi orzeszkami słonymi, można też polać
gorzką czekoladą.