ßßß
Składniki:Ciasto200g mąki tortowej200g masła2 jajka100g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej150g masy kajmakowej (krówki z puszki)garść orzeszków ziemnych solonychMasa100g masła2 lyżki cukru pudru75 g masy kajmakowej
Wykonanie:Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st.W głębokiej misce miękke masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać kajmak. Następnie jajka. Na koniec dodać przesianą mąke, proszek i sodę. Dobrze wymieszać. Wlać do trotownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-40 min, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, wierzch przykryć folią.Przygotować masę: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Na koniec dodać masę kajmakową.Wystygnięte ciasto posmarować masą. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi orzeszkami słonymi, można też polać gorzką czekoladą.