Wykonanie
Witajcie w Nowym Roku! ;) Po dość długiej przerwie,
pora w końcu na nowy przepis. Na początek tego roku postanowiłam przygotować coś słodkiego (żadna nowość u mnie w
sumie :D). Muszę się pochwalić jeszcze, że udało mi się wygrać książkę "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej i właśnie tam znalazłam inspirację na muffiny, które dziś pokażę ;) Świetne na imprezę oraz bez okazji, gdyż są szybkie do przygotowania. Nie są za słodkie, mimo że dodatkiem jest batonik Snickers. Let's get started!

Składniki (wyszło mi 16 sztuk):

1 i 3/4 szklanki
mąki (użyłam pełnoziarnistej z orkiszu); 1,57zł3/4 szklanki
cukru pudru; 0,40zł1/4 szklanki
oleju; 0,30zł2 łyżki
kakao; 0,75zł1
jajko ; 1zł2 batony Snickers; 2,78zł3/4 szklanki
mleka; 0,30zł2 łyżeczki
proszku do pieczenia; 0,70złszczypta
soli1 łyżeczka
aromatu waniliowego (opcjonalnie)Koszt przygotowania: ok. 7 , 80 złCzas przygotowania: ok. 35 min. (w tym 20-25 min. pieczenia)Przygotowanie:1. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki będą miały temperaturę pokojową.Zaczynamy od przesiania
mąki do miski.

2. Następnie dodajemy resztę suchych składników:
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól; mieszamy.

3. Do osobnej miski wbijamy
jajko, dodajemy
olej,
mleko oraz aromat i mieszamy razem.


4. Następnie łączymy zawartość obu misek.


5. Snickersy drobno kroimy i dodajemy do masy.


6. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i każdą napełniamy do ok. 3/4 wysokości masą.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min. (do suchego patyczka).

7. I gotowe!

