ßßß
Składniki:mąka2,5 szklanki mleka; 1,20zł1 jajko; 1złcukier wanilinowy; 0,65złolejpół twarogu (użyłam okrągłego); 1,35zł4 łyżki śmietany; 0,50zł3 łyżeczki cukruszczypta soliulubiony dżemCzas przygotowania: ok.40 min.Koszt: ok. 5 złPrzygotowanie:1. Zaczynamy od wbicia jajka i rozbełtania go.
2. Następnie dolewamy mleko i ubijamy trzepaczką, mikserem.
3. Dodajemy stopniowo mąkę aż ciasto uzyska konsystencję śmietany (nie za gęste, nie za rzadkie :D). Wsypujemy pół torebki cukru wanilinowego oraz sól, mieszamy. Ostawiamy na minimum 15 min. (najlepiej 30 min.).
4. Gdy ciasto "odpoczywa" zabieramy się za nadzienie.
5. Twaróg rozcieramy, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę, mieszamy.
6. Na patelnię wlewamy troszkę oleju (za każdym razem) i smażymy naleśniki z obu stron.
7. Usmażone naleśniki (wyszło mi 12) smarujemy serkiem oraz dżemem i składamy w trójkąty lub rulony.
Smaznego!PS: Jeśli zostaną, następnego dnia można podsmażyć, będą równie pyszne ;]Pisząc pościka sobie słuchałam ;] http://youtu.be/ChV5BZ8SmS0