Wykonanie
Można je
zrobi ć z
mąki pszennej, gryczanej, ryżowej, podawa ć na słono, nadziane na przykład
sosem słodko-kwaśnym (moja ulubiona wersja :D), dodatkowo zapieczone w piekarniku lub też na słodko z
dżemem,
białym serkiem,
bitą śmietaną. Możliwości jest wiele. A
mowa oczywiście o NALEŚNIKACH! Moja wersja to naleśniki na słodko z
dżemem oraz słodkim
twarogiem.
Składniki:
mąka2,5 szklanki
mleka; 1,20zł1
jajko; 1zł
cukier wanilinowy; 0,65zł
olejpół
twarogu (użyłam okrągłego); 1,35zł4 łyżki
śmietany; 0,50zł3 łyżeczki
cukruszczypta
soliulubiony
dżemCzas przygotowania: ok.40 min.Koszt: ok. 5 złPrzygotowanie:1. Zaczynamy od wbicia
jajka i rozbełtania go.
2. Następnie dolewamy
mleko i ubijamy trzepaczką, mikserem.
3. Dodajemy stopniowo
mąkę aż ciasto uzyska konsystencję
śmietany (nie za gęste, nie za rzadkie :D). Wsypujemy pół
torebki cukru wanilinowego oraz
sól, mieszamy. Ostawiamy na minimum 15 min. (najlepiej 30 min.).
4. Gdy ciasto "odpoczywa" zabieramy się za nadzienie.
5.
Twaróg rozcieramy, dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy oraz
śmietanę, mieszamy.
6. Na patelnię wlewamy troszkę
oleju (za każdym razem) i smażymy naleśniki z obu stron.
7. Usmażone naleśniki (wyszło mi 12) smarujemy
serkiem oraz
dżemem i składamy w trójkąty lub rulony.
Smaznego!PS: Jeśli zostaną, następnego dnia można podsmażyć, będą równie pyszne ;]Pisząc pościka sobie słuchałam ;] http://youtu.be/ChV5BZ8SmS0