Wykonanie
Przyszedł weekend, więc mam dla was przepis na
ciasteczka. Każdy ma ochotę czasem na coś słodkiego, a ja dziś zaproponuję owsiane pyszności z
bakaliami. Doskonałe w czasie przerwy do
kawy lub jako zwykła przekąska. Niestety potrzebujemy do tego miksera,ale ja poradziłam sobie używając blendera. Zabierajmy się do pieczenia.
Składniki:* 10 dag
masła; 1,70 zł* 12,5 dag
cukru; 1 zł* 12,5 dag
mąki; 0,70 zł* 1
jajko; 1 zł* łyżeczka
proszku do pieczenia; 0,20 zł*
cukier waniliowy; 0,60 zł*
czekolada; 3 zł* szklanka
płatków owsianych; 1,20 zł* szklanka
orzechów; 3,50 zł (można dodać
bakalie wedle uznania)* szczypta
soliCzas przygotowania: ok. 25 minKoszt: 12 , 90 złTo zaczynajmy:1. Do miski dajemy
jajko,
cukier oraz
cukier waniliowy, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Kolejnym krokiem jest dodanie
masła.
2. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodajemy
mąkę wymieszaną z proszkiem.
3. Gdy otrzymamy gładką masę, odkładamy mikser i mieszamy łyżką dodając stopniowo
otręby owsiane.
4. Ciasto na
ciasteczka gotowe, teraz tylko wystarczy posiekać
orzechy i
czekoladę, a następnie wrzucić je do przygotowanej masy i dokładnie wszystko wymieszać.
5. Teraz bierzemy dwie małe łyżeczki, którymi formujemy
ciasteczka ( nie należy robić dużych, gdyż rosną i pękają). Nakładamy bezpośrednio na blaszkę.
6. Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni wkładamy blaszkę z
ciastkami na ok. 15 min (aż będą brązowe)
7. Zdejmujemy z blaszki, gdy są jeszcze ciepłe i miękkie, czekamy aż ostygną i możemy zajadać.
Smacznego!!!