Wykonanie
Szybkie i smakowite dania to chyba coś na czymś zależy każdemu z nas. Ja niestety
mogę sobie pozwolić na przygotowywanie czegoś bardziej wymyślnego wyłącznie w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu dlatego doskonale opanowałam przeróżne przepisy na ekspresowe włoskie pasty. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania jednej z moich ulubionych, której przygotowanie zajmuje zaledwie niecałe 20 minut!

Porcja dla 2 osóbSkładniki:- 200 g
makaronu spaghetti-3 małe, świeże
cebulki ze
szczypiorem-50 g
startego sera żółtego-70 g
szynki parmeńskiej-3
żółtka jaj i jedno
białko (
białko dodaje się co trzy
żółtka)-2
pomidorki koktajlowe-
pieprz i
sólSposób przygotowania:

1. Najpierw nastawiamy
wodę na
makaron, osoloną dwoma łyżeczkami
soli.2.
Cebulę i
szczypior kroimy na drobne kawałki.3. Następnie podsmażamy na patelni
cebulę do czasu aż będzie lekko przy złocona i miękka. Dodajemy do tego porwaną na kawałki
szynkę parmeńską. Smażymy wszystko do czasu aż
szynka parmeńska będzie chrupiąca.4. W misce rozbijamy 3
żółtka,
białko. Dodajemy do nich straty
ser żółty, pół łyżeczki
soli i
pieprzu.5. Gdy
makaron będzie al dente, odcedzamy go, a następnie przekładamy do dużej miski.6. Do
makaronu dodajemy
szynkę parmeńską, wraz z
cebulką i
jajka z
serem. Mieszamy i szybko szczelnie przykrywamy.7. Po odczekaniu około 5 minut
makaron jest gotowy do jedzenia. Nakładamy na talerze i ozdabiamy połówkami
pomidorków koktajlowych.

Smacznego!