ßßß Cookit - przepis na Chrupiący kurczakowy wrap z sosem barbecue

Chrupiący kurczakowy wrap z sosem barbecue

nazwa

Wykonanie

Dostałyśmy do wypróbowania marynatę tradycyjną do mięs i sos barbecue od firmy Prymat. Pierwsze co nam przyszło na myśl to przygotowanie pysznych wrapów z kurczakiem w panierce i z sosem barbecue. Taki mały klasyk fastfoodowej kuchni, której zwyczajowo staramy się unikać, ale czasami każdy pozwala sobie na ulegnięcie pokusie:))) Marynata sprawdziła się wyśmienicie i zaoszczędzając nam sporo czasu. Szczerze możemy polecić oba produkty, szczególnie przydatne na sezon grillowania:) A Wy jakie domowe alternatywy dla fastfoodowego jedzenia?
Składniki:
-2 duże placki tortilli
1 pierś z kurczaka
- płatki kukurydziane np. Corn flakes
- bułka tarta
- 1 jajko
-4 plasterki sera zółtego np. gouda
- klasyczna marynata do mięsa Prymat
- Party dip barbecue Prymat
- 6 łyżek ketchupu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Pierś kroimy na plasterki, marynujemy marynatą i zostawiamy je w lodówce na około 2 godziny, aby kurczak dobrze przeszedł smakiem marynaty.
2. Po tym czasie wyjmujemy piersi z lodówki. Następnie obtaczamy je najpierw w drobno pokruszonych płatach kukurydzianych, następnie w bułce tartej, potem w rozbitym jajku i potem znowu w płatkach i bułce.
3. Następnie smażymy panierowane piersi na rozgrzanym oleju.
4. W międzyczasie przygotowujemy dip zgodnie z wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
5.Placki tortilli smarujemy sosem barbecue, na to układamy po 2 plasterki zwykłego żółtego sera, może być gouda. Następnie kładziemy usmażone kawałki kurczaka. Składamy placek na pół i smażymy z obu stron przez ok 1-2 minuty, aby ser się roztopił, a tortilla była chrupiąca.
Smacznego!
Serdecznie Was zapraszamy na naszego fanpage na facebooku, gdzie znajdziecie jeszcze więcej pomysłów i kuchennych inspiracji. Zapraszamy!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/06/chrupiacy-kurczakowy-wrap-z-sosem.html